Tehnike tiska

Digitalni tisak

Obično je to laserska tehnika u kojoj se kao medij za tisak koristi toner. Pogodan je za male naklade, tisak varijabilnih podataka, tisak u boji. Strojevi za digitalni tisak koriste četiri osnovne procesne boje (CMYK) i nisu u mogućnosti reproducirati točne nijanse nekih boja ( zlatna, srebrna, bijela ). Za digitalni tisak se koriste glatki papiri koji dobro podnose termalna opterečenja dok će na reljefnim papirima tisak biti lošije kvalitete.

Offset tisak

To je starija tehnika tiska pogodna za veće naklade jer su početni troškovi veći kao i za tisak zlatne i srebrne boje. Na laserskom pisaču se snima motiv na poluprozirni medij pomoću kojeg se taj motiv u stroju “Kopirama” prenosi na aluminijsku ploču koja se nakon razvijanja koristi za prijenos otiska na gumeni “plašt” i tada rotacijskim djelovanjem na list papira. Offset tisak daje preciznu reprodukciju boja, oštar i čist otisak profesionalnog izgleda.

Termograf

Termograf je naprednija varijanta offsetnog tiska u kojoj se u završnoj fazi poslije dobivanja otiska na još vlažnu boju nanosi prah koji se termički obrađuje i time poveća svoj volumen. Rezultat toga je ispupčeni tisak ( kao 3D ) koji može biti zlatni, srebrni, bijeli ili prozirni otkrivajući tako boju offseta. Dodavanjem glitera zlatnog ili srebrnog u prah dodatno se povećava atraktivnost izgleda.

Slijepi tisak ili Blindruck

Za izradu se koriste kliše-i putem kojih se na papiru naprave udubljenja ili izbočenja. O vrsti i debljini samog papira ovisi koliko jako izbočenje može biti. Papiri mogu biti različitih karakteristika, sa ili bez strukture, sa ili bez premaza, ekološki ili ekskluzivni. Koriste se klišeji u dva dijela – matrica i patrica kako bi izbočenje bilo što oštrijih rubova. O vrsti i debljini materijala ovisi koliko jako izbočenje može biti – u principu što deblji i mekši materijal za tisak to je i slijepi tisak jače izražen.

Folio tisak ili Zlatotisak

Ugrijani klišej uz pritisak stavlja se na poleđinu poliesterske trake, aktivirajući ljepilo, koje tada prijanja na podlogu koja može biti papir raznih struktura i obolježja ili neki drugi materijal. Iako se najčešće koristi u zlatnoj i srebrnoj boji, na izbor je cijela paleta folija u boji, kao i izvedba u sjajnoj ili mat varijanti.

No Comments
Post a Comment